Apeldoorns Stadsblad – Bespreekbaar maken laatste wensen

Miranda Wildbret Apeldoorns Stadsblad Uitvaartcafe uitvaart Apeldoorn nieuwsVandaag in het Apeldoorns Stadsblad

Bespreekbaar maken laatste wensen

vr 28 apr 2017, 13:00

APELDOORN – Statische bijeenkomsten in grote, met kraampjes gevulde hallen. Zo ervaart de Apeldoornse uitvaartplanner Miranda Wildbret uitvaartbeurzen meestal. Aansluitend op haar missie om het onderwerp uitvaart bespreekbaar te maken, bedacht ze Het Uitvaartcafé. In een gemoedelijke sfeer kunnen bezoekers zaterdag 6 mei (10 tot 16 uur) met deskundigen in gesprek over alle wensen en mogelijkheden op het gebied van uitvaart. Locatie is Kringloopcentrum Foenix aan de Vlijtseweg 136.

door Bert Nijenhuis

“Het is geen onderwerp dat je gezellig bespreekt onder het genot van een wijntje en een blokje kaas”, typeert Miranda het taboe dat op uitvaart als gespreksonderwerp rust. “Maar als er nooit over gesproken is en een gezinslid komt te overlijden, dan krijgen de nabestaanden een zware last op de schouders. In al hun verdriet moeten ze plotseling ook nog bedenken wat de overledene gewild zou hebben. Het scheelt zoveel stress en onzekerheid als je hier goed op voorbereid bent.

Dat ben je bijvoorbeeld met een zogenaamde laatste wensenbox, waarvan er tijdens Het Uitvaartcafé honderd beschikbaar zijn. Zoals de naam al aangeeft, kunnen hierin alle persoonlijke uitvaartwensen worden opgeslagen.”

Anno 2017 kan er aan uiteenlopende wensen worden voldaan. Zo hoeft een uitvaart niet per se meer in een aula plaats te vinden. “Als oma graag ging eten bij een bepaald restaurant, kan dat als locatie worden gekozen”, noemt Miranda als alternatieve mogelijkheid. “Iemand die van de boerderij komt, kan bijvoorbeeld worden opgebaard in de hooischuur. Voor een voetballiefhebber is het voetbalstadion wellicht de ideale plek. Door dergelijke locaties te kiezen, voorkom je bovendien de tijdsdruk die er in een aula vaak wel is.”

Voordat ze uitvaartplanner werd, heeft Miranda jarenlang in de kinderopvang gewerkt. Mede daardoor is ze gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning aan kinderen en jongeren. Tijdens Het Uitvaartcafé zal ze hierover een lezing verzorgen. “Als er een sterfgeval in de familie is, worden kinderen er vaak buiten gehouden. Het is echter belangrijk open en duidelijk tegen ze te zijn. Jonge kinderen hebben soms nog geen verdrietige gevoelens en dat is prima, maar betrek ze er wel bij. Veel pubers vinden het een moeilijk gespreksonderwerp. Dan kan het helpen om creatief bezig te zijn. Ga bijvoorbeeld samen bloemen kopen en een bloemstuk maken. Zo neem je ze serieus en kunnen ze hun verdriet verwerken.”

Miranda: “Als het aanslaat, ga ik dit zeker vaker organiseren. De belangstelling voor de eerste editie is in elk geval groot, want mijn telefoon staat continu roodgloeiend.” Zie signet-uitvaart.nl/uitvaartcafe.

 

Met dank aan 

Apeldoorns Stadsblad

door Bert Nijenhuis

fotograaf Gert Perdon

View More: http://photos.pass.us/brandingfotosessie-miranda-wildbret
  • 24 uur per dag

  • 7 dagen per week

  • 06 - 18 210 210

Meest recente berichten