Wateropbaring: een waardevolle manier van afscheid nemen

watermethode toegepast in Apeldoorn door Signet uitvaartzorg die een babyuitvaart en kinderuitvaart begeleidt waarbij onder andere wateropbaring van toepassing isEen wateropbaring ook wel watermethode, nog niet zo heel bekend in Nederland; zal ik het voorstellen? Mijn eerste wateropbaring zou dit zijn. Nog niet zo lang geleden heb ik hier een informatie avond over gevolgd en ik was gelijk enthousiast. Dit was in mijn ogen dé manier van opbaren bij te vroeg geboren, overleden kinderen en levenloos geboren kinderen. Het klonk dan ook niet moeilijk, misschien juist wel te makkelijk. Een kindje opbaren in een bakje met heel koud water.

 

Na deze interessante lezing wilde ik natuurlijk weten of wateropbaring een aanrader is om op een mooie manier afscheid te nemen van je kind in de dagen richting de uitvaart? Er zou een moment komen dat ik dat in de praktijk kon brengen.

 

Onlangs was het moment daar. Vanuit Leiden kreeg ik een telefoontje van het LUMC. Of ik een gezin wilde begeleiden richting de babyuitvaart, waarvan de kinderen veel te vroeg waren geboren (met 20 weken) en het niet hadden gehaald. Het eerste dat door mij heen gaat op zo’n moment is het verdriet dat deze ouders moeten doorstaan. Een gevoel dat je pas echt kan ervaren als je ook in een soortgelijke situatie hebt gezeten. Ik ben een gezegend mens, het gevoel kan ik niet met ze delen, ik kan het verdriet niet wegnemen. Wat ik wel kan doen is bijdragen om het verlies van de tweeling een plek te geven in hun leven.

 

De watermethode zou in mijn ogen hier een hele mooie bijdrage aan kunnen leveren. Ook de fotograaf* in het ziekenhuis had dit al geadviseerd aan de ouders, hierdoor werd de stap een stuk kleiner gemaakt en kwamen zij er zelf al mee. We hebben het besproken en zij gaven aan voor deze methode te willen gaan.

Het bakje van de chinees zou perfect zijn.

Dat is in ieder geval wat er bij mij is blijven hangen en verteld is tijdens de informatieavond. Een bakje van de chinees? Dat klinkt vreemd in mijn oren. En als dat al bijzonder naar mij overkomt. Hoe zou dit dan voor de ouders zijn. Hoe vertel je dit tegen ouders zonder dat het afbreuk doet aan de mooie manier van opbaren. Dat het wel waardig overkomt.

 

En waarom eigenlijk dat bakje van de chinees? Plastic zorgt ervoor dat het bakje niet beslaat. Hierdoor houd je altijd mooi zicht op je baby. Een glazen kom ziet er misschien voor het oog mooier uit, maar zo’n beslagen schaal doet afbreuk aan het aanblik en dat zou jammer zijn. De witte kleur zorgt ervoor dat je prachtige afbeeldingen maakt waar de baby heel mooi, dicht bij de werkelijkheid qua kleur, weergegeven wordt op de uiteindelijke foto.

 

Foto’s bieden troost.

Foto’s maken is daarom heel belangrijk gedurende deze dagen. Herinneringen maken. Deze levend houden. Zo’n week, als je net bevallen bent, beleef je in een roes. Onwerkelijk en het echte besef is er vaak nog niet. Ik hoor het ook wel; Je wordt geleefd. En na zo’n week heb je alleen nog de foto’s die je helpen, die je troost bieden, die je brengen tot de realiteit, die pijn doen, maar ook weer zo goed zijn. Dus dat doen we deze week dan ook; Heel veel foto’s maken!

 

Ik zat dus nog steeds met dat bakje. Allereerst heb ik de vraag bij de ouders gelegd. Misschien hebben zij thuis een mooi passend bakje voor de tweeling. Ik vind het belangrijk dat de ouders zoveel mogelijk zelf meedenken en betrokken worden. Ook dit is onderdeel van het een plek geven, uiteindelijk. Logisch dat na een vermoeiende en emotionele nacht het hoofd er niet naar staat om hier uitgebreid in mee te denken. Zij wilden het liefst gewoon even niets, bijkomen, slapen, het hoofd rust geven. Dus de taak lag bij mij. Wat doe je dan? Op naar de winkel. Blokker, Xenos, Hema. Bakken tegengekomen in alle soorten en maten.

 

In mijn achterhoofd zat het bakje van de chinees, dus na verschillende afmetingen, kleuren en vormen de revue te laten passeren ben ik gegaan voor een simpel, transparant bakje. Die niet te groot was waardoor de baby’s zouden wegvallen in een groot wateroppervlakte, maar ook niet te klein waardoor het anders zou lijken dat ze krap zouden liggen, wat misschien niet zo comfortabel oogt. En zo konden ze de baby’s goed en van alle kanten bekijken en ik zou straks op de opbaarlocatie wel zorgdragen voor een witte ondergrond.

 

Dicht bij elkaar.

En toen was het moment daar. Zo bijzonder wat water met een baby doet. De tweeling was dieprood van kleur toen zij in Apeldoorn aankwamen. Ondertussen waren ze al zo’n 15 uur oud en lagen ze nog altijd in het gevlochten mandje van het ziekenhuis. Als koeling* heb ik een reguliere koelplaat gebruikt en deze op een koeltemperatuur van drie graden gezet. Daar overheen een doek gelegd en hierop het bakje met heel koud water. Als laatste de tweeling zacht wiegend dicht tegen elkaar aan in het water geplaatst.

 

Ervaringsdeskundigen

Natuurlijk vond ik het wel spannend om deze kinderen op deze “andere” wijze op te baren. En daarom heb ik hulp ingeschakeld en korte lijnen onderhouden met Janet Molewijk. Zij was één van de sprekers tijdens de informatie avond. En met Ruth van Ima afscheidszorg. Zij zijn gespecialiseerd in babyuitvaarten en hebben heel regelmatig te maken met wateropbaringen. Alle vragen die ik had heb ik gesteld en bij elke verandering heb ik deze voorgelegd. Want wat zou het water gaan doen?!

 

Tijdens de informatie avond begreep ik dat ze deze watermethode ook in het Gelre ziekenhuis aan ouders van overleden foetussen adviseren. En daar waren de kinderen alle keren, in ieder geval tot dan toe, mooi gebleven gedurende de opbaarperiode. Maar zou dat voor deze tweeling dan ook zo zijn? Om die reden ben ik minimaal tweemaal per dag bij de meisjes gaan kijken hoe ze erbij lagen en dagelijks heb ik het water verschoond met vers, koud water. De tweeling werd met acht dagen begraven. Dat is bij een “normale” uitvaart al een lange periode en nu was ik deze dagen, met name de laatste dagen, extra scherp op de huidjes. Hoe ze aanvoelden. De geur. Maar het was allemaal goed.

 

Nog één keer als echt gezin.

Natuurlijk was er een verschil. De eerste met de laatste dag. Maar ze waren prachtig, ook nog de achtste dag. Er waren enkele kleine blaasjes ontstaan op de huid, maar ze bleven verder heel mooi, de ouders konden de tweeling op de dag van de begrafenis nog heerlijk badderen. Samen, als gezin.

We zijn een paar weken verder en als ik terugkijk op deze periode dan doe ik dat met een goed gevoel. De ouders hebben veel prachtige foto’s van hun meiden. Zij kunnen het verlies van de kinderen een plek gaan geven en deze wateropbaring helpt ze daarbij doordat ze deze methode, in hun verdriet, als positief hebben ervaren. Ja, zeg ik volmondig, ik zou een volgende keer zeker weer deze watermethode adviseren.

 

Hier tref je foto’s aan van de kinderen bij de toepassing van de watermethode. Deze foto’s zijn op deze pagina geplaatst met toestemming van de ouders.

 

Lees hieronder de ervaring van de moeder en meer informatie over de wateropbaring.
 
 
*De Fotograaf  is vanuit Stichting Still. Stichting Still Fotografie verzorgt kosteloos in de kwetsbare en kostbare uren van het korte leven of na de geboorte van het levenloze kindje voor foto’s van de ouder(s) met hun zoon of dochter. Met respect voor en rust in deze overweldigende situatie, worden een fotoreportage gemaakt die de liefde voor het kleine mensje vastleggen en haar of hem een gezicht geven.

 

*Het koelen kan ook met koelelementen, dit zijn de koelelementen die ook in bijvoorbeeld koeltassen worden gebruikt. Een andere manier van koelhouden is in de koelkast. Doe het vooral op de manier waar jij je het prettigst bij voelt.

 

Over schrijver van de blog
Miranda Wildbret Signet uitvaartzorg uitvaartbegeleider, uitvaartverzorger, uitvaartplannerHet verlies van je pasgeboren kindje, soms al in de buik overleden, brengt veel verdriet. Maar soms is dat ook het moment dat ouders voor het eerst ouders worden. Naast het regelen van de kinderuitvaart heb ik daar ook veel aandacht voor. Je kindje welkom heten, je kindje leren kennen, samen herinneringen maken.

Miranda Wildbret is uitvaartverzorger en begeleid je bij alle keuzes die op je pad komen zodra je een uitvaart gaat regelen. Dit doet zij met zorg en liefde. Neem gerust contact met haar op. Via telefoon 06- 55 41 52 96 of per mail miranda@signet-uitvaart.nl.
 
 

Ervaring van de moeder:
Onze dochters zijn met 20 weken en 5 dagen geboren in het LUMC te Leiden waardoor ze niet levensvatbaar waren.
Denise, de fotograaf, vertelde dat we onze meiden in water kunnen opbaren om ze zo mooi mogelijk te houden tot aan de begrafenis.
De meiden lagen, tot we in Apeldoorn waren, in een mandje (niet in water).
De huid werd wat plakkerig en je zag je bij één van de meiden dat het schedeltje al van vorm veranderde.

 

Moeilijk
Ons idee over een wateropbaring hebben we met onze begrafenisondernemer Miranda besproken. Zij had er al een lezing over gehad maar deze methode zelf nog niet toegepast. Zij is voor ons gaan uitzoeken hoe dit in de praktijk in zijn werk ging. Ze heeft een simpele plastic bak gekocht, ijskoud kraanwater toegevoegd en onze meiden hierin neergelegd. Deze bak stond op een koeling waar een doek overheen lag. Een heel natuurlijk, mooi gezicht.
In eerste instantie vond ik het heel moeilijk om de meiden aan te raken in het water. Mijn vriend deed dit al vrij snel.
Miranda ging twee keer per dag naar onze meiden het water verschonen en kijken hoe ze erbij lagen.

 

Wens
Mijn wens was om de meiden nog een keer op schoot te houden, met ze te knuffelen, wat iedere moeder met haar kindje zou willen doen. Ik heb aan Miranda gevraagd of dit mogelijk was en zij beaamde dit. Samen met haar heb ik toen onze meiden uit het water gehaald en kon ik met ze knuffelen. Ze voelde helemaal niet naar aan! Zelfs de kleur trok dan weer een beetje bij.
Het gaf mij enorm veel rust dat dit nog mogelijk was. Wow, wat genoot ik hiervan!

 

Meer bekendheid
De dagen erna durfde ik dit alleen te doen en was blij dat ik deze vraag gesteld had. Dit was door de wateropbaring niet alleen mogelijk, maar ze voelden ook nog heel prettig aan. Ik denk dat wanneer wij niet voor deze watermethode hadden gekozen, de huid veel kwetsbaarder zou zijn geweest En dat het vast houden/knuffelen een heel andere beleving was geweest.
Wanneer mensen in deze verdrietige situatie terecht komen, raad ik hen dit zeker aan. Deze methode moet veel meer bekendheid gaan krijgen!

 

Jetske Ploegman

 

 

 

Artikel uit de Stedendriehoek week 38

De watermethode, ook wel wateropbaring, is een manier om overleden pasgeborenen mooi te houden tot de begrafenis of crematie.

Bij pasgeboren overleden kinderen verkleurt de huis en wordt soms zeer donker, zeker bij kinderen geboren voor de 24e zwangerschapsweek. Omdat de huis en botten nog niet stevig zijn bij jonge foetusjes, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor, door het kindje na geboorte in het water (terug) te leggen. De huis wordt zo veel lichter van kleur en de baby neemt een ontspannen houding aan. Je kunt het kindje aanraken in het water en het vasthouden door het uit het water te halen. De methode is goedkoop: je hebt alleen (kraan)water en een bakje nodig.

 

Koud kraanwater

Wanneer een foetus direct na de geboorte in een bakje met koud kraanwater gelegd wordt, zal de kleur al snel lichter worden en wordt het kindje zelfs wat molliger omdat de huis wat water vasthoudt. Het is mogelijk het kindje even uit het water te halen en vast te houden; daardoor kunnen de ouders op een mooie manier afscheid nemen. Door het gebruik van een doorzichtig bakje is het kindje van alle kanten te bekijken en kunnen er bijzondere foto’s van bijvoorbeeld voetjes gemaakt worden.

 

“Een foetus op sterk water kennen we allemaal, en vinden we over het algemeen prachtig om naar te kijken. Ouders willen hun kind graag bewonderen, maar hen boden we deze methode niet aan. Kindjes werden op het droge opgebaard tot de watermethode werd geïntroduceerd, met de donkere verkleuring tot gevolg. Het sterke water is niet nodig voor de korte tijd tot begrafenis of crematie, dus kraanwater is voldoende. In de zorg is deze methode volledig nieuw”, aldus een autoriteit op dit gebied.

 

Maatschappelijk belang

“De watermethode helpt ouders (en hun naasten) in het rouwproces. Doordat het kindje er veel mooier uitziet dan bij de oude methode, durven ouders hun naasten het kindje eerder te laten zien en kunnen zij het samen bewonderen. Het kindje is niet meer ‘eng’. Ook niet voor de opa en oma en vrienden. Je staat niet meer alleen bij het verwerken.”
Het gebruik van deze methode wordt geadviseerd bij kindjes waarbij de huid nog erg kwetsbaar en plakkerig is en zal tot ongeveer 24 weken zwangerschap zijn. Het is handig om een plastic bakje met deksel te gebruiken, zodat het kindje in het water vervoerd kan worden. Wanneer het water wat warmer wordt, kan het een weeïge geur krijgen en wordt het ook wat troebel. Regelmatig bijvullen met koud water lost dit op. Eventueel kunnen er ijsblokjes aan het water toegevoegd worden. Sommige ouders zetten het bakje ’s nachts in de koelkast.

 

Opbaring thuis

Ook is het voor broertjes en zusjes van het overleden kindje een methode waardoor het kleine kindje goed bekeken en zelfs in het water aangeraakt kan worden. Een mooie methode die goed gebruikt kan worden bij een opbaring van een kindje thuis, waardoor de ouders, broertjes, zusjes en andere nabestaanden op een prachtige manier afscheid kunnen nemen van het kindje.

De watermethode wordt inmiddels in meerdere ziekenhuizen en door uitvaartondernemers door heel Nederland toegepast.
De Stedendriehoek geeft een aantal keer per jaar een uitvaartspecial uit. Meer lezen over uitvaart en onder andere dit artikel, klik hier.

 

View More: http://photos.pass.us/brandingfotosessie-miranda-wildbret
  • 24 uur per dag

  • 7 dagen per week

  • 06 - 18 210 210

Meest recente berichten